GRUP DE PROMOCIÓ I DEFENSA DELS DRETS HUMANS I DELS DRETS DELS POBLES - ESGLÉSIA I PAÍS

Informació d'entitats compromoses amb la fe i el país: Grup Sant Jordi de promoció i defensa dels Drets Humans, Lliga Espiritual Mare de Déu de Montserrat...

dimarts, 6 d’abril del 2021

EMPRESONATS I EXILIATS AHIR, AVUI I SEMPRE

Tinc a les mans un nou llibre que mereix que en parlem i sobretot que ens faci reflexionar. He deixat ben clar mantes vegades, i n’estic convençut, que cal distingir entre lleis i justícia, perquè moltíssimes lleis han estat derogades per injustes al llarg de la història.

Però també és cert que qui n’ha patit les conseqüències ves-li a explicar ous a vendre, perquè mai, o quasi mai, la societat ha restituït degudament el mal que els ha fet. Disculpes, bones paraules, copets a l’espatlla i ni tant sols, en molts casos, rectificar la mala llei aplicada.

I això ve de lluny i pel que sembla va per llarg. No n’aprenem, o el que és pitjor, no se’n vol aprendre, sobretot si el vent bufa a favor de qui té la paella pel mànec. Qui diu paella diu jutges, fiscals, i altres companys de viatge, quan aquests són amics dels que tenen el mànec del poder.

Dic que ve de lluny i així ens ho demostra el breu, però intens, llibre de Jordi Cervera i Valls, “Els empresonats i exiliats de la Bíblia”, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

A la presentació ja ens diu que LA BÍBLIA ÉS UN LLIBRE SENSE DATA DE CADUCITAT. Cert, i queda ben demostrat en les històries recollides en el llibre i l’actualitat del moment a casa nostra. Més clar l’aigua.

Capítols breus i concisos. Si no fos per la temàtica diria que divertits, que tampoc és la paraula, diré atractius i en molts casos trepidants. Us en faig un resum:

Josep, de la presó a governar el país.

Moisés, l’exiliat que alliberarà el poble.

Elies, un exili que confirmarà la missió.

Amós, exiliat per denunciar el sistema.

Joan Baptista, presó i execució per criticar l’autoritat reial.

Jesús, detingut i torturat, jutjat i executat a correcuita.

Pere i Joan, detinguts per accions i discursos agitadors.

Pere, empresonat de nou per satisfer l’opinió pública.

Pau a Cesarea: dos anys de presó esperant el judici.

Pau a Roma: dos anys de llibertat vigilada.

Joan, encoratjant des de l’exili.

Tots aquests textos són exposats com a biblista i gran coneixedor, o sigui ben explicats de forma entenedora, sense perdre fidelitat als originals.

El llibre acaba amb dos breus capítols de tres o quatre pàgines, un “Els empresonats de la Bíblia” i l’altre “Els exiliats de la Bíblia”, on ens demostra que les causes seran sempre conflictes amb l’autoritat.

Per sort ens recorda: “El cas dels seguidors de Jesús també és digne de mencionar, perquè els seus empresonaments i alliberaments despertaran l’interès popular”. Ja sé que uns diran que eren altres èpoques, van ser casos extrems, avui és diferent, tenim democràcia... que els ho expliquin als empresonats i exiliats i a les seves famílies, tot mirant-los als ulls.

Per més que l’autor hagi fet un llibre per a tots els temps, no serà sobrer que en fem una lectura actual i una reflexió honesta. Si ho voleu traieu-ne els partidismes i aneu al moll de l’os i, sense amagar el cap sota l’ala de la comoditat, admetem que pensar diferent de l’estatus imperant, sigui on sigui, també a casa nostra, es paga car i la justícia gira el rostre cap una altra banda, dient que segueix portant tapats els ulls per ser més recte, però fent els malabarismes que calguin per protegir més i millor els privilegis, que no pas la veritat. Tant de bo aquesta lectura ens ajudi a aprofundir en com és possible que el temps i les experiències viscudes no ens ensenyin a creure més en la llibertat i menys en el domini d’uns sobre els altres, només pel fet de que pensin diferent i ho diguin.

No vull deixar de dir-vos que l’autor, endemés de ser un reconegut biblista, és també un col·laborador en tasques d’ajuda a les presons. Quedi clar que sap de què parla. Afegeixo que deu ser un bon pedagog perquè ens regala una lectura àgil i fins hi tot amena, cosa que sempre és d’agrair.

Segur que no en quedareu decebuts i entendreu més fàcilment que ens cal trobar nous camins per fer que els Drets Humans, dels que tant se’n parla, obrin presons i tornin gent a casa seva, aquí i arreu. Ahir, ara i sempre.

Pere Fàbregues i Morlà

President Grup Sant Jordi

Març 2021

 

 






https://www.claret.cat/ca/llibre/ELS-EMPRESONATS-I-EXILIATS-DE-LA-BIBLIA-849191145

Trobareu més informació a:

·       Vídeo de presentació:

https://grupsantjordi.blogspot.com/2021/03/els-empresonats-i-exiliats-de-la-biblia.html

·       Tramès el llibre "Els empresonats i exiliats de la Bíblia" al nostres presos i exiliats polítics

https://grupsantjordi.blogspot.com/2021/03/trames-el-llibre-els-empresonats-i.html

·       Ressenya de Pere Fàbregues:

https://grupsantjordi.blogspot.com/2021/04/empresonats-i-exiliats-ahir-avui-i.html

·       Els empresonats i exiliats de la Bíblia, ressenya de Josep Miquel Bausset:

https://castellonoticies.com/els-empresonats-i-exiliats-de-la-biblia-per-josep-miquel-bausset/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada