FUNDACIÓ CLARET – XVIIIè SIMPOSI
«Regulació jurídica del fet religiós i les diverses confessions en la Catalunya del futur»
Dissabte 30 d’abril de 2016
Sala Pere Casaldàliga – Llibreria Claret (Roger de Llúria 5, 08010 Barcelona)
Organitzat en col·laboració amb Justícia i Pau i Grup Sant Jordi
L’actual Parlament de Catalunya ha creat la Comissió Parlamentària del procés constituent, que durant els propers mesos invitarà les diverses entitats i institucions i els ciutadans en general a fer aportacions a la futura constitució catalana.
Com a Fundació Claret, en aquest Simposi, no prejutgem ni volem defensar cap opció política determinada. Amb tot, ens sembla que no podem restar aliens a un debat que implicarà un nombre molt significatiu de ciutadans i d’institucions del nostre País: les aportacions sobre una constitució catalana.
Més enllà que el procés per a la independència avanci molt, poc o gens, volem oferir un debat que ajudi a situar-se en les diverses lectures de la laïcitat i els models jurídics que se’n deriven respecte al fet religiós i a la relació d’un estat respecte a les diverses confessions religioses i les seves iniciatives educatives, socials, espirituals, etc.
Pel que fa a l’Església catòlica en concret, cal tenir en compte, a més, que diversos partits de l’Estat Espanyol, fa temps que expressen la seva intenció de modificar o fins suprimir els acords amb la Santa Seu. Per tant es tracta d’un debat important i de fons que afecta diversos àmbits de la projecció pública de les esglésies i grups religiosos.
La Fundació Claret, en col·laboració amb Justícia i Pau i grup Sant Jordi, s’ha proposat d’afrontar aquest debat amb una actitud receptiva i dialogant envers les diverses opcions, però aportant-hi alguns plantejaments que ens semblen importants des d’un cristianisme obert i conciliar.
Programa
9:15-9:45h: recepció i recollida de material
9:45h: presentació del Simposi
10h: Primera ponència: «La llibertat religiosa com a dret humà fonamental en la perspectiva del dret internacional i de la doctrina social de l’Església».
- Eduard Ibáñez, doctor en dret i director de Justícia i Pau de Barcelona.
10:45h: Segona ponència: «Diferents models de relació de l’Estat amb el fet religiós i les religions. El model de laïcitat positiva o aconfessionalitat i les seves implicacions».
- Antoni Matabosch, director de l’Institut de Ciències Religioses de Barcelona, membre del Grup de Treball Estable de Religions (GTER), professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya
11:30h: Descans
12h: Taula Rodona
Debat obert amb representats dels diversos partits polítics sobre les seves propostes respecte a la regulació jurídica del fet religiós i les confessions religioses en els diversos aspectes.
- Marta Rovira, secretària general d’ERC.
- Lluís Rabell, president del grup parlamentari «Catalunya Sí que es pot».
- Jordi Cuminal, diputat per CDC i responsable d’Afers Religiosos de «Junts pel Sí».
- Fernando Sánchez Costa, diputat del PP.
- Moderador: Jordi Roigé, periodista, promotor cultural i director de cinema.
13:45h: cloenda del Simposi
Inscripcions aquí
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada