GRUP DE PROMOCIÓ I DEFENSA DELS DRETS HUMANS I DELS DRETS DELS POBLES - ESGLÉSIA I PAÍS

Informació d'entitats compromoses amb la fe i el país: Grup Sant Jordi de promoció i defensa dels Drets Humans, Lliga Espiritual Mare de Déu de Montserrat...

dimecres, 2 de setembre del 2020

L’1 de setembre, inici de la celebració del Temps de la Creació


(Justícia i Pau / CatalunyaReligió) Cada any, de l’1 de setembre al 4 d’octubre, els cristians d’arreu del món estan cridats a aprofundir la seva relació amb el Creador, amb tots els seus germans i amb tota la creació.  El lema d’enguany: “Jubileu per la Terra“, convida els cristians a renunciar al consum excessiu i als sistemes econòmics basats en el creixement econòmic constant a costa de la Terra i dels pobres. El Jubileu és un temps de descans per a la terra de la constant explotació, per restaurar els ecosistemes i les persones.

El Temps de la Creació uneix tota la família cristiana al voltant d'un propòsit comú. Durant aquest dies els 2.2 bilions de cristians del món estan convidats a donar gràcies a Déu i a lloar‐lo pels seus dons, a reflexionar sobre el nostre estil de vida, a demanar perdó per malmetre la seva creació i no saber compartir‐la com a germans, i a participar en accions que ajudin a revertir aquesta situació. Al web de Justícia i Pau trobareu els materials i propostes sobre el Temps de Creació.

Aquest any, els liders religiosos expressen en una carta que l'abast mundial del nou coronavirus ha mostrat de manera aclaparadora “la nostra naturalesa humana compartida i la interconnexió de les nostres economies, estructures polítiques, sistemes de salut, cadenes de producció d'aliments, energia i sistemes de transport”. La pandèmia, afirmen, també ha demostrat “que tota aquesta xarxa té les seves arrels en la Terra i està limitada per la capacitat de la Terra per sostenir les nostres demandes econòmiques i ecològiques”. Els efectes injustos del canvi climàtic, creuen, “són una conseqüència de la nostra incapacitat per trobar un equilibri sostenible d'aquesta xarxa”.


Aquest temps de celebració es va iniciar l’any 1989 quan el Patriarca Ecumènic Dimitrios I, de l'Església Ortodoxa Oriental, va proclamar el dia 1 de setembre com el dia de la Jornada Mundial de Pregària per la Creació. L’any 2001 altres grans Esglésies Europees Cristianes el van seguir, i el papa Francesc també el va adoptar per a l'Església Catòlica l’any 2015, any en que va publicar l’encíclica Laudato si’que fa una crida a tota la humanitat a la conversió ecològica integral per donar resposta al “clam de la Terra i al clam dels pobres”. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada