GRUP DE PROMOCIÓ I DEFENSA DELS DRETS HUMANS I DELS DRETS DELS POBLES - ESGLÉSIA I PAÍS

Informació d'entitats compromoses amb la fe i el país: Grup Sant Jordi de promoció i defensa dels Drets Humans, Lliga Espiritual Mare de Déu de Montserrat...

dimecres, 29 de setembre del 2021

Atorgat el premi Abat Marcet de llibre religiós en llengua catalana, en la seva 2a edició



  • Una obra divulgativa i oportuna d’un biblista català i un potent i atrevit assaig d’una teòloga protestant francesa, seran els llibres guardonats.
  • ‘L'altre Déu. El plany, l'amenaça i la gràcia’, de Marion Muller-Colard iEls exiliats i empresonats de la Bíblia’, de Jordi Cervera premis abat Marcet en la seva segona edició.

El jurat del Premi Abat Marcet, del llibre religiós en llengua catalana, en la seva segona edició, ha resolt atorgar-lo ex-aequo a dos llibres, molt diferents amb valors i lectures ben distintes:

Els exiliats i empresonats de la Bíblia, de Jordi Cervera, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2021.

L'altre Déu. El plany, l'amenaça i la gràcia, de Marion Muller-Colard, traducció del francès d'Adrià Pujol Cruells, editat per Fragmenta Editorial, 2020.

L’obra de Jordi Cervera ens fa veure que la Bíblia és un llibre sense data de caducitat i pot ser recordat amb paraules actuals. És un llibre breu i àgil que, en petites píndoles sobre personatges i fets bíblics, ensenya com la Bíblia despulla hipocresies, proclama injustícies, desvetlla consciències i assenyala amb el dit l’arbitrarietat dels poderosos. No es pot amagar la oportunitat i l’actualitat de tractar aquest temes.

L’assaig de Marion Muller-Colard és atrevit i trencador, innovador en la recerca teològica. Des del llibre de Job ens proposa una reflexió potent sobre la vida quotidiana que ens sacseja i interpel·la, des dels conceptes de plany, amenaça i gràcia, per tractar-hi la lluita contra la injustícia, contra el mal, contra el dolor, el patiment i la malaltia. Ens hi sentim reconeguts perquè està escrit des de la vivència íntima de l'autora, amb una projecció molt interessant de la teologia sobre la psicologia i la condició humana, i ens fa pensar sobre ‘un altre Déu’ com a font de vida, de lluita i d'esperança. Està molt ben escrit, en primera persona, amb un estil directe i clar, i molt ben traduït al català.

Finalistes i menció especial

El jurat es felicita per la quantitat, la qualitat i la diversitat d’obres que compleixen els requisits de la convocatòria, de les que en va seleccionar 30 per a un examen més acurat, resultant totes elles ben remarcables.

Amb tot, a banda del dos guardonats, s’ha volgut fer menció d’un tercer llibre:


Hal·lelu-iah. Introducció a la litúrgia de les hores, d’Hilari Raguer, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2019.

Se’n fa menció per tractar-se d’un dels llibres més interessants del P. Hilari amb el qual aquest monjo de Montserrat, que morí l’1 d’octubre de 2020, presenta una introducció a la Litúrgia de les Hores i amb una gran pedagogia, ens proposa endinsar-nos-hi i unir-nos a aquesta forma de pregar la Paraula que Déu continua adreçant avui al seu poble.

Acte de lliurament

El lliurament dels guardons als autors premiats es farà en el transcurs d’un acte previst per al divendres dia 12 de novembre de 2021, al vespre. Properament en donarem més detalls.

El Jurat

En aquesta edició el jurat ha estat format per les següents persones:

­        Sílvia Coll-Vinent,  filòloga catalana i professora de la facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull;

­        Pere Fàbregues, llibreter i articulista;

­        Josep Miquel Bausset OSB, monjo de Montserrat, articulista i Conseller de la Lliga;

­        Carles Armengol, pedagog i president de la Lliga; i

­        Jordi de Nadal, expert en art, membre de la Lliga, que ha actuat com a secretari.

El Premi Abat Marcet

El Premi Abat Marcet vol identificar i difondre el llibre de temàtica religiosa publicat en català. Amb aquesta iniciativa, la Lliga de la Mare de Déu de Montserrat vol ser útil per enfortir la presència del fet religiós en el si de la nostra cultura i de la nostra comunitat nacional i impulsar la presència de la llengua catalana en l’edició del llibre religiós. El premi vol honorar també la important obra cultural i religiosa de qui fou abat de Montserrat, Antoni Maria Marcet.    

La Lliga agraeix la col·laboració de la llibreria Claret i dels altres corresponsals  en la identificació i proposta d’obres per al premi. En aquesta edició han participat obres publicades en primera edició entre el 27 d’abril, festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, de 2019 i el 27 d’abril de 2021.

Barcelona, 30 de setembre de 2021

Festivitat de Sant Jeroni, patró dels llibreters, biblistes i traductors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada